USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BARIŞ VE HUZUR İÇİN SEVGİ

BARIŞ VE HUZUR İÇİN SEVGİ
16-02-2021 10:33
Google News

 

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele Derneği Başkanı Fatma Dinçer, evrensel sevginin önemine dikkat çekti. Sevginin insanların kalplerini güzelleştirdiğini ifade eden Dinçer, Mevlana, Hacı Bektaş, Yunus Emre, Taptuk Emre ve Pir Sultan Abdal`ın insanlara barış, hoşgörü ve sevgiyi öğütlediklerini belirtti.

İNSAN SEVGİSİ

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele Derneği Başkanı Fatma Dinçer, 14 Şubat sevgililer günü kapsamında İnsan Sevgisi temalı bir etkinlik gerçekleştirdi. Hafta sonu kısıtlamasına denk gelen özel gün için 12 Şubat Cuma günü Proje Ofisi’nde yapılan programda toplumların kültürel değerleri konuşuldu, ırk, din, mezhep ayrımı yapmadan sevmenin önemine vurgu yapıldı. Programın konuğu Tokat’ta yaşayan Afgan uyruklu Sedef Ahmedi oldu. Ortak kültürel motiflerimizin birbiriyle çok benzediğini ifade eden ve Türk bindallı kıyafeti giyerek etkinliğe katılan Sedef Ahmedi, sevginin her engeli aşacağını ifade etti. Yunus Emre’nin sonsuz bir hoşgörüden yana olduğunu belirten Ahmedi, “Horasan’lı Ahmet Yeseviyi biz Hor-Hasan olarak biliriz. Hoşgörü timsalı Mevlananın babasının şehri Belh Afganistan’dadır. Yunus Emre sevgi kaynağımızdır. Gönüllerimizin sultanıdır. Sizin kadar biz de severiz hürmet ederiz” dedi.

“SEVGİ OLAN YERDE HUZUR VE MUTLULUK VAR”

Sevginin insanı şefkat ve merhametle buluşturduğunu belirten Fatma Dinçer, sevgi olan yerde huzur ve mutluluğun olduğunu, toplumdaki olumsuzlukların nedeninin sevgi eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Yunus Emre’nin insanlara sevgiyi ve barışı aşıladığını ifade eden Dinçer, “Eğer biz birbirimizi sevmeyecek olursak zararlı çıkacağız. Çünkü biz insanlar dünyanın birer misafiriyiz; burası, yani dünya kimseye kalmayacaktır. Eğer karşılıklı sevgilerle dünyamızı yaşanır hale getirebilirsek elbette mutlu olacağız; ancak bu da kolay kolay gerçekleşemeyecektir. Çünkü insanlar birbirlerini sevmemektedir. Onlar, birbirlerine düşman gözüyle bakmakta, âdeta kendilerinden başkalarının yaşamaya hakkı olmadığına inanmaktadır.

Sevgi kelimesi, Yunus Emre`de belki de en anlamlı şekilde kullanılmıştır. Bu güzel kelime onda, bilinen ve anlaşılan sınırlarının ötesinde yeni zenginlikler kazanmıştır. Başka bir ifadeyle dile getirmemiz gerekirse, Yunus Emre, sevgi kavramına, lügat kitaplarının veremediği yeni bir anlam zenginliği kazandırmıştır. O, mısralarında sevgiyi dile getirirken sınır tanımamış, olanca genişliğiyle ele almıştır. Galiba, bundan sonrasını ona bırakmamız gerekecektir. İşte Yunus Emre, işte onun sevgiyi dile getiren ölümsüz mısraları...

Gelün tanşuk idelüm

İşi kolay tutalım

Sevelüm sevilelüm

Dünya kimseye kalmaz.

Yunus Emre, bize kolay bir iş tavsiye etmektedir: Sevmek ve sevilmek. Ancak bu işler yalnız başına gerçekleşemeyecektir; bizim önce birbirimize danışmamız gerekecektir. Birbirimize danışırsak, işlerimiz kolaylaşacak ve birbirimizi sevmeye vaktimiz olacaktır.  Bir dünya düşününüz ki savaşlardan başını alamamış, insanları huzursuzluk deryasında yüzmek tedir. Ölümün ve ümitsizliğin insanların kalplerine, bir korkudan da öte bir kâbus gibi yerleşmesi, onları hayattan soğutmuştur. Artık o insanlar için dünya bir hiçtir ve yaşamanın hiçbir anlamı yoktur. Onlar, inanış larının bir sonucu olarak öbür dünyayı, ölümden sonraki ikinci hayatl özler olmuşlardır. Onları bu dünyaya bağlamak öylesine zorlaşmış, öylesine imkânsız hâle gelmiştir ki ölüm âdeta bir kurtuluş gibi gelmeye başlamıştır.

Biz kimseye kin tutmazuz

Kamu âlem birdür bize

mısralarında gizli olan hazineleri nasıl dağıtabilsek insanoğullarına? Zaten, o, başka bir şiirinde de şöyle seslenmemiş miydi?

Kamu âlem birdir bize

Cümle yaradılmışa

Bir göz ile bakmayan

Burada, ruhlara serpilen duygu çiçeklerinin kokularını ne kadar da okşayıcı, dinlendirici bir eda ile yakalayabiliyoruz. Yunus, nasıl da çağlıyve bizlere en anlamlı mesajı iletiyor. Bizce bütün insanlar birdir; aralarında hiçbir, fark yoktur. Allah`ın yarattığı bütün insanlara bir göz ile bakmak gerekir; daha doğrusu, öyle bakmak zorundayız.” İfadeleri ile konuşmasını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45